Välkommen till butiksbussens tidevarv

Välkommen till butiksbussens tidevarv.

Tänk på alla dessa mil som avverkades i samhällets tjänst, där målsättningen ständigt var att bistå kundens behov att inhandla varor för vardagen eller bara få sig en kall läsk eller smågodis under sommarvistelsen.

Avståndet till butiker och avsaknaden av bil, körkort gjorde att många boende på landet var beroende av att servicen så att säga kom till hembygden istället för att åka till närmsta butik.

Otaliga timmar av körande på små slingriga grusvägar i ur i och skur, snöoväder eller stekande sol och tidiga uppstigningar och sena nätter hindrade inte dessa vardagshjältar från att fortsätta i allmänhetens tjänst.


Butiksbusschauffören och hans buss är ett gyllene exempel på en verksamhet som vi allt mer sällan ser idag i dagens samhälle när man först och främst tänker på sin medmänniska istället för att fokusera på vinster, och tider.


Visst var det pressat ibland för vår käre chaufför, det var många kunder som skulle få besök utefter en rutt men man tog sig alltid tid att prata, för det var ofta en av dom stunder då personen i fråga faktiskt fick lite uppmärksamhet och sällskap.


Utbudet av varor i butiksbussarna var rätt brett då allt från dagligvaror till tyg och förnödenheter, även leksaker för när väl bussen kom så fick man bunkra varor tills den återkom ofta på en särskild veckodag.

Du kanske minns fiskbilen, godisbilen som många kallade dom, ja för vad man än minns, ja det beror ju på hur gammal man var så var det ofta en och samma butiksbuss som innehöll allt detta.


Så se den här sidan som en hyllning till alla butiksbusschaufförer och deras varubussar och har du fotografier, berättelser eller annan kuriosa om just butiksbussar hör gärna av dig.

flak@telia.com


söndag 28 april 2019

Björklunds Djursås Dalarna

Köpman Olle Björklund Djursås Dalarna ville prompt visa upp sin nya butiksbuss som konstruerats av Brandskyddstekniska byrån Gösta Zedig Kalmar.

Butiksbussen var 7,20 meter lång, och byggd på ett Volvo busschassi modell 324.


Bussen kom att betjäna kunder i skogsbygderna i Dalarna där avståndet till närmaste handelsbod var långt.

Hr Björklund berättade också att bussen trots det fina och gedigna hantverket levererats åtskilliga tusenlappar under det gängse priset.

En fin reklam för Småland och Kalmar. 

Året var 1955 och finns det någon som minns butiksbussen eller har ytterligare fotografier samt upplysningar om färgsättningen mottages detta tacksamt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar