Välkommen till butiksbussens tidevarv

Välkommen till butiksbussens tidevarv.

Tänk på alla dessa mil som avverkades i samhällets tjänst, där målsättningen ständigt var att bistå kundens behov att inhandla varor för vardagen eller bara få sig en kall läsk eller smågodis under sommarvistelsen.

Avståndet till butiker och avsaknaden av bil, körkort gjorde att många boende på landet var beroende av att servicen så att säga kom till hembygden istället för att åka till närmsta butik.

Otaliga timmar av körande på små slingriga grusvägar i ur i och skur, snöoväder eller stekande sol och tidiga uppstigningar och sena nätter hindrade inte dessa vardagshjältar från att fortsätta i allmänhetens tjänst.


Butiksbusschauffören och hans buss är ett gyllene exempel på en verksamhet som vi allt mer sällan ser idag i dagens samhälle när man först och främst tänker på sin medmänniska istället för att fokusera på vinster, och tider.


Visst var det pressat ibland för vår käre chaufför, det var många kunder som skulle få besök utefter en rutt men man tog sig alltid tid att prata, för det var ofta en av dom stunder då personen i fråga faktiskt fick lite uppmärksamhet och sällskap.


Utbudet av varor i butiksbussarna var rätt brett då allt från dagligvaror till tyg och förnödenheter, även leksaker för när väl bussen kom så fick man bunkra varor tills den återkom ofta på en särskild veckodag.

Du kanske minns fiskbilen, godisbilen som många kallade dom, ja för vad man än minns, ja det beror ju på hur gammal man var så var det ofta en och samma butiksbuss som innehöll allt detta.


Så se den här sidan som en hyllning till alla butiksbusschaufförer och deras varubussar och har du fotografier, berättelser eller annan kuriosa om just butiksbussar hör gärna av dig.

flak@telia.com


lördag 20 september 2014

EEY 326 Mercedes L1013 1985

EEY 326 ägdes av återförsäljaren Philipssons i Örebro och var det sista chassit i serien L1013, 1984 flyttades lastbilen över till Philipssons i Kalmar.


1985 köptes EEY 326 av Sune i Bäckebo och butiksbussen fick överta skåpet från den tidigare butiksbussen JLZ 922, skåpet var tillverkat av plastkarosser i Skellefteå.

 http://butiksbuss.blogspot.se/2014/09/jlz-922-mercedes-lp-913-1977.html


 1988 bytte EEY 326 ägare och 1989 hamnade den hos Björns Livs i Söderåkra.

 Butiksbussens sista ägare blev Jörgen i Söderåkra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar