Välkommen till butiksbussens tidevarv

Välkommen till butiksbussens tidevarv.

Tänk på alla dessa mil som avverkades i samhällets tjänst, där målsättningen ständigt var att bistå kundens behov att inhandla varor för vardagen eller bara få sig en kall läsk eller smågodis under sommarvistelsen.

Avståndet till butiker och avsaknaden av bil, körkort gjorde att många boende på landet var beroende av att servicen så att säga kom till hembygden istället för att åka till närmsta butik.

Otaliga timmar av körande på små slingriga grusvägar i ur i och skur, snöoväder eller stekande sol och tidiga uppstigningar och sena nätter hindrade inte dessa vardagshjältar från att fortsätta i allmänhetens tjänst.


Butiksbusschauffören och hans buss är ett gyllene exempel på en verksamhet som vi allt mer sällan ser idag i dagens samhälle när man först och främst tänker på sin medmänniska istället för att fokusera på vinster, och tider.


Visst var det pressat ibland för vår käre chaufför, det var många kunder som skulle få besök utefter en rutt men man tog sig alltid tid att prata, för det var ofta en av dom stunder då personen i fråga faktiskt fick lite uppmärksamhet och sällskap.


Utbudet av varor i butiksbussarna var rätt brett då allt från dagligvaror till tyg och förnödenheter, även leksaker för när väl bussen kom så fick man bunkra varor tills den återkom ofta på en särskild veckodag.

Du kanske minns fiskbilen, godisbilen som många kallade dom, ja för vad man än minns, ja det beror ju på hur gammal man var så var det ofta en och samma butiksbuss som innehöll allt detta.


Så se den här sidan som en hyllning till alla butiksbusschaufförer och deras varubussar och har du fotografier, berättelser eller annan kuriosa om just butiksbussar hör gärna av dig.

flak@telia.com


fredag 19 september 2014

Varubussen i våra minnen.

Denna dag minns vi varubussarna, ja butiksbussarna som envetet rullade runt på små grusvägar i små och stora samhällen.

Konsum var en vanlig syn men dom privata alternativen fanns det gott om.

 

Utbudet på varor varierade och man kunde till och med få besök av fiskbussen och faktiskt kom en stegbil förbi, jodå på flaket fanns järnstegar till försäljning och en sån hänger i källaren, blytung jag lovar...

Tillbaka till varubussarna där allt från dagligvaror som färskvaror och till och med kläder erbjöds kunderna, och hade barnen tur så kunde mor eller far köpa godis och till och med glass, eller en leksak.

Chaufförerna till dessa bussar var sannerligen hjältar med långa arbetsdagar på upp till minst 12 timmar och många mil så detta inlägg hyllar både dom och deras bussar.

Känner du till en butiksbuss som står undanställd eller har minnen så kommentera gärna inlägget.

Och finns det mot allt förmodan någon aktiv butiksbuss så vore det väldigt roligt att höra om detta.

Hatten av för dessa gamla trotjänare som tyvärr inte längre rullar landsvägen fram.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar