Välkommen till butiksbussens tidevarv

Välkommen till butiksbussens tidevarv.

Tänk på alla dessa mil som avverkades i samhällets tjänst, där målsättningen ständigt var att bistå kundens behov att inhandla varor för vardagen eller bara få sig en kall läsk eller smågodis under sommarvistelsen.

Avståndet till butiker och avsaknaden av bil, körkort gjorde att många boende på landet var beroende av att servicen så att säga kom till hembygden istället för att åka till närmsta butik.

Otaliga timmar av körande på små slingriga grusvägar i ur i och skur, snöoväder eller stekande sol och tidiga uppstigningar och sena nätter hindrade inte dessa vardagshjältar från att fortsätta i allmänhetens tjänst.


Butiksbusschauffören och hans buss är ett gyllene exempel på en verksamhet som vi allt mer sällan ser idag i dagens samhälle när man först och främst tänker på sin medmänniska istället för att fokusera på vinster, och tider.


Visst var det pressat ibland för vår käre chaufför, det var många kunder som skulle få besök utefter en rutt men man tog sig alltid tid att prata, för det var ofta en av dom stunder då personen i fråga faktiskt fick lite uppmärksamhet och sällskap.


Utbudet av varor i butiksbussarna var rätt brett då allt från dagligvaror till tyg och förnödenheter, även leksaker för när väl bussen kom så fick man bunkra varor tills den återkom ofta på en särskild veckodag.

Du kanske minns fiskbilen, godisbilen som många kallade dom, ja för vad man än minns, ja det beror ju på hur gammal man var så var det ofta en och samma butiksbuss som innehöll allt detta.


Så se den här sidan som en hyllning till alla butiksbusschaufförer och deras varubussar och har du fotografier, berättelser eller annan kuriosa om just butiksbussar hör gärna av dig.

flak@telia.com


måndag 22 september 2014

L7928 Bedford SB 3-90 / 1960

Handlare Anton Persson från Vånga Kristianstad beställde en ny varubuss från Junekaross i Jönköping och chassit var en Bedford SB3-90 busschassi levererat av Motorami i Kristianstad.

Känner du igen bussen, har upplysningar eller fotografier hör av dig.2 kommentarer:

  1. Underbara små berättelser och bilder. Rena rama julafton för en nostalgiker som jag....! Min far köpte en utarrangerad konsumbuss (en 50talare ) nångång 1962-64. Den var ljusgul med grön text, minns jag... samt att jag hade den som lekstuga efter det att han hade tömt den på kylar och hyllor. Tyvärr så finns den inte på bild.

    SvaraRadera
  2. Tackar och det var dags att sätta strålkastaren emot just butiksbussarna för dom är bortglömda och lite undanskuffade i historiken men minnet finns kvar om man bara uppmärksammar dom.

    SvaraRadera